close
LifeStyle

Пет храни за по-добър слънчев загар

slynchev-zagar

Постигането на перфектен слънчев загар не става само със слънчеви бани – нужна е и подкрепа отвътре. Ето защо е важно какво ядем, за да добием по-добър тен.

Кои са храните, които помагат за придобиването на по-добър слънчев тен?

Храните, които съдържат бета-каротин са сред най-добрите помощници в добиването на добър загар на плажа. Неслучайно много козметични продукти за тен, както и за защита от вредните UV-лъчи съдържат каротен.

1. Сладки картофи
Сладките картофи са много богати на бета-каротин и витамин А. Те увеличават шансовете за по-бързо хващане на тен като действат едновременно противовъзпалително, регулират кръвната захар и имат антибактериални свойства.

2. Моркови
Морковите също дължат оранжевия си цвят на бета-каротина. В тях се съдържат големи количества витамин А, който стимулира пигментацията на кожата и дава немалко ползи за зрението, кръвоносните съдове, косата и ноктите.

3. Тиква
Освен каротиноиди тиквата съдържа и витамин С. Комбинацията от двете съставки допринася за добиването на по-бърз и здравословен тен като едновременно с това стимулира имунната система и костите. В тиквата се съдържат противовъзпалителни вещества, които подобряват състоянието на кожата.

4. Яйца
Яйцата са невероятна суперхрана. Богати са на всички важни за здравето и кожата хранителни вещества – витамин D, селен, калций, фолиева киселина, витамини от група В, желязо, магнезий. Яйцата помагат на кожата на блести и да се подмладява. Полезни са за сърдечносъдовата система, подобряват зрението, борят се с анемията и хормоналните дисбаланси. Помагат и в отслабването.

5. Лимони
Лимоните са много богати на витамини С и А. Комбинацията от двата витамина стимулира пигментацията на кожата и повишава защитните сили. Лимоните дават на кожата сияние и я подмладяват. /az-jenata.bg