close
България

Пилотният блок по програмата за саниране в Бургас надмина очакванията за минимален разход на енергия

saniran-blok-burgas

Пилотният блок 27 в комплекс „Славейков“ в Бургас, който беше саниран по Националната програма за енергийна ефективност, се превърна в повече от успешен проект. Два от входовете му, които кандидатстваха за цялостно обновяване, днес са с модерна визия, а семействата в тях плащат по-малки сметки.

Годишната икономия на енергия е 65%. Това е резултат, който надвишава първоначалните очаквания на експертите в областта на енергийната ефективност. Изчисленията са направени на базата на данните, предоставени от „Топлофикация“, ВиК и EVN.
Добрите резултати са следствие от приложените мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване на сградата. В блока изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили. Подмазани са всички комини и асансьорните кули.
Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Монтирана е соларна система за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части е поставено енергоспестяващо осветление.

Освен 27 блок, в Бургас през последната година удостоверения за въвеждане в експлоатация бяха издадени на други 11 сгради, реконструирани по Националната програма. Това са бл.72, 17 в „Славейков“; бл. 7, 57 в „Изгрев“; бл.165, 105, 114, 101 в „Меден рудник“; бл.88 в „Братя Миладинови“; бл. 27 в „Зорница“ и бл.14 във „Възраждане“. След санирането им икономията на енергия за последното тримесечие на 2016 година е средно с около 14 процента.

В момента в Бургас по Програмата за саниране се работи по 50 жилищни сгради.