close
България

Повече студенти и нови творчески ателиета през новия семестър във филиала на НХА в Бургас

1

„Преди 3 години започнахме с  около 30 студенти, сега са вече 103. Филиалът на Националната художествена академия  в Бургас естествено и неусетно стана част от образователния и  културен живот на града“.Това заяви по време на откриването на новата учебна година  ректорът на НХА проф.Георги Янков, който бе  изключително съпричастен към откриването на филиала в Бургас през 2008г. и бе неговият първи ръководител.

Той подари на кмета Димитър Николов шампанско, което да бъде отворено символично следващата година, когато ще завърши първият випуск степен бакалавър на НХА- филиал Бургас.

„Националната художествена академия в Бургас се превърна в престижна образователна институция, която се радва на все по-голям интерес.Както и друг път съм казвал, Бургас имаше нужда от специализирано висше  учебно заведение в сферата на изкуството ,защото тук се раждат творци  и творби от световна величина“, заяви в приветственото слово кметът Димитър Николов.
Директорът  на филиала известният художник доц.Димо Колибаров също поздрави всички студенти.
Тази година със съдействието на Община Бургас  ,филиалът ще използва за образователни нужди и специално пригодени ателиета в Конгресния център на Морска гара с изглед към морето.

На откриване  на учебната година в НХА-филиал Бургас присъстваха и зам.кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева  и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.