close
България

Погребалните фирми протестират срещу нови цени на гробищата в Сливен

grobitsha

Погребалните фирми в Сливен се обявиха категорично против въвеждането на нови цени на услуги на гробищните паркове в града. Повод за недоволството станаха предложените промени в общинска наредба, които местният парламент трябва да гласува.

В обръщение към гражданите, съветниците и медиите фирмите заявяват, че с новите „измислени цени“ разходите на близките, изгубили близък човек, ще се увеличат с по 200-300 лева в най-бедния в страната областен център. Авторите  на обръщението конкретно цитират въвеждането на някои платени услуги, сред които такса от 150 лева за ръчно изкопаване на нов гроб и 90 лева – с багер, което досега беше безплатно за хората.

Фирмите изтъкват, че гробищата са публична общинска собственост, със специално предназначение, и общината няма право да извършва върху тях търговска дейност с печалба. Посочва се още, че годишните разходи на общината за гробищните паркове са около 425 000 лева, което е равно на 0.47% лева от годишния бюджет. „Нелепо, невярно и заблуждаващо е твърдението, че гражданите предпочитат нов гроб, само защото е безплатен. Отварянето на стар гроб за препогребване е свързано с процеса на приключване на гниенето, определя се от компетентни държавни институции и всяко гробище си има свой срок. Така заплащането на новия гроб няма да прекрати екстензивното нарастване на гробищните полета. Това е естествен процес, като в момента съотношението нов-стар гроб е 70% на 30% и постепенно нараства, а това не може да отмени задълженията на собственика/общината /да осигурява нови терени за погребения“ – се казва още в обръщението.

Фирмите са против прехвърлянето на гробищните дейности към общинското предприятие по озеленяване и даването на правомощия на директора му еднолично да разрешава или забранява на фирми да извършват погребално-траурни дейности в гробищните паркове. Като абсурдно се определя изискването близките да съобщават от чие вероизповедания е покойникът.  В обръщението още се заявява, че ръководството на общината е било користно подведено и се настоява предложените промени да не бъдат гласувани.

В момента в Сливен има 8 частни и 1 общинска погребални агенции и 8 работилници за производство на паметници. /trud.bg