close
България

Подновяваме лични документи за 3 дни

pasport

Преиздаването на паспорт, лична карта и шофьорска книжка да става в рамките на 3 дни, а не, както досега – за цял месец. Това предвиждат предложенията за трансформация на административното обслужване, които са пуснати за обществено обсъждане, съобщава „Телеграф“.

За новите лични документи и свидетелство за МПС срокът ще е не повече от 7 дни. С измененията отпадат досегашните услуги за издаване на документите по „обикновена“ поръчка, като за „бърза“ и „експресна“, за които се събират неколкократно завишени такси.

Аргументите за това са, че бързата и експресна поръчка не са регламентирани в закона. Сроковете при повторно издаване на документите пък са неоправдано дълги и с оглед наличните технологични възможности следва да бъдат съкратени.

Освен това се предвижда подаването на заявления за български лични документи и шофьорски книжки да става в кое да е районно управление на страната, а не само на адреса по регистрация. За облекчаване на гражданите ще има и възможност лицето да посочва от кое звено иска да си получи издадения документ.

Също така ще отпадне изискването да посочваме имена и ЕГН на съпруг и родители в заявлението за издаване на личен документ, тъй като до тези данни административният орган има служебен достъп.   При преминаване на технически преглед на автомобила пък няма да се изисква бележка за платен данък, нито ще се издава картонче удостоверяващи за техническа изправност – част I и част II.