close
България

Пожарът в района на Кресна е овладян

gasene-na-pojar

Овладян е големият пожар в района на Кресна, който бушува вече шести ден. Пожарникарите прогнозират, че до часове огънят ще бъде потушен.

Продължават обливанията с три хеликоптера на двете огнища около село Влахи. В същото време се прави обход и на всички други стари огнища и райони, през които е минал огънят, за да не остане нито едно тлеещо дърво.

Евакуацията на хората в района е отменена и те могат да се завърнат по домовете си. В селата вече има ток, каза на брифинг вътрешният министър Валентин Радев:

В населените места всички могат да се завръщат, това го обявихме и вчера, който иска да си ходи по всичките села, никакво ограничение. Остава обаче контролираният достъп от полицията, поради причините, които сме обяснявали досега и гражданството да е спокойно.

Ток има навсякъде, включително в тунела. Няма проблем с далекопроводите. И трите – и 20-, и 40- и 110-киловолтовият са пуснати.

Движението по път Е-79 е нормализирано. Радев обаче предупреди хората, които хвърлят фасове от автомобилите си, и тези, които приготвят зимнина на открито, да не го правят, за да не се стигне до нови пожари:

Граждани, които карат автомобили в дефилето и хвърлят фасове през прозореца, нека всички, чрез вас и Националното радио, да бъдат предупреждавани и да не си позволяват това. Жителите да внимават също. Компот, варива някакви, правят ги навънка, палят слами или не знам какво друго правят, да внимават, защото така тръгват пожарите и не искаме да се връщаме отново тук.

Министърът каза още, че следствените действия по случая продължават:

Прокуратурата, заедно с Министерство на вътрешните работи, вчера говорих, последния ми разговор с главния прокурор, продължават следствените действия. Както казахме, вдигнахме нивото до Окръжна прокуратура. Днес старши комисар Ханджиев ми докладва също, продължават разпитите. Колкото повече хора разпитаме, такава ни е надеждата, все някой някъде ще е видял как е тръгнал пожарът. Загубите бяха много големи и тепърва ще ги остойностяваме всъщност колко точно са големи, така че в важно да знаем кой е в основата.

Към момента има останали еденични огнища на пожара, но те не са опасни, обясни директорът на пожарната главен комисар Николай Николов:

Навсякъде по периметъра е спокойно! Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Не са опасни, поради което за нашата сигурност и въобще за цялата сигурност, хеликоптерът, който привлякохме, остава в Симитли в готовност. Ще останем още няколко дни да наблюдаваме внимателно какво се случва, за да не допуснем неговото възобновяване. /БНР