close
България

Показват екзотичната африканска култура в Бургас

1

Екзотичната и непозната африканска култура завладява следващите дни Бургас. Фестивалът „Дни на Африка“ включва уъркшопи по джембе и африкански танци, концерт, базар и африканско парти. Това споделиха днес в Община Бургас музикантът Сами Кояте и танцьорките Яма Ндионе и Фату Диало, които пристигнаха директно от Африка за да представят в морския град бита и културата на Гвинея и Сенегал. Гостите бяха придружавани от Петя Стойкова – ръководител на танцова компания „Дюн“ и инициатор на събитието.

„Благодарим за съдействието на Община Бургас и възможността да осъществим този фестивал. Гостите ни са за първи път в България и са много впечатлени от Бургас“, сподели Петя Стойкова по време на срещата.

„Сами Кояте е от Гвинея от племето грийо, които са с дълбоки музикантски традиции. Той също е много добър певец и музикант, който свири на балафон, джембе и перкусионни инструменти. Освен това е работил и като модел. Учил е 4 години в Англия и е работил в Швейцария. Момичетата са от племето лебу в Сенегал и са танцьорки на традиционния за там танц саба“, представи гостите от Африка Петя Стойкова.

Образователните ателиета по перкусии и африкански танц ще се проведат в залата на Младежкия културен център на 10, 14 и 15 май от 18.00 ди 21.30 часа.

Атрактивните участници ще изнесат уъркшоп на открито по джембе /вид тарамбука/ и африканския танц саба още утре, 11 май, от 18.30  в Морската градина на Бургас.

Гости на фестивала ще бъдат още: Рейчъл Накато, Айвън Туино и Мугиша Франк – танцьори и преподаватели от Уганда, Мария Косса – преподавател по Африкански танци и основател на Сдружение „Културовеци“ – София и перкусионистът Асен Хайдутов.

В неделя /13 май/ от 18.30 часа е началото на концерта, който ще се проведе на открита сцена „Охлюва“. В него ще се включат танцова компания DAMBALLAH от Сенегал, Сами Кояте от Гвинея, танцова школа „Дюн“ /България, Бургас/ , Асен Хайдутов /България, Бургас/ и Мария Косса /България, София/. Освен много песни и танци като част от концерта ще има джем сешън с перкусии, в който ще бъдат включени и зрителите и афро работилница за деца и плетене на традиционните за Африка плитки.

Фестивалът „Дни на Африка в Бургас“ ще завърши на 16 май /сряда/ с голямо парти от 18.30 часа в двора на Експозиционен център „Флора“ с базар на автентични африкански продукти като традиционни дрехи, чанти, бижута дискове с африканска музика и др.

Събитието се организира от Сдружение „Танц БГ“- танцова компания „ДЮН“- Бургас с финансовата подкрепа на  Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти и Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.