close
LifeStyle

Полезните качества на смокините

smokini

Смокинята е богата на полезни вещества, сред които калий, калций, магнезий, мед, фосфор, сяра, манган, желязо, мед, селен, витамините А, С,  В1, В2, В6, РР, бета-каротен и витамин Е. Сушените са с по-концентриран състав.

Консумацията на плода помага за подмладяване и освежаване на кожата.

Хранителната стойност на пресните смокини се характеризира с относително високо съдържание на вода- 65-80%,на енергия – около 70 kkal/100g, и на захари – около 15-20 % (предимно глюкоза и фруктоза). Количеството на фибри е 3%.Смокините са противопоказни при болести на панкреаса и при диабет , както и при възпаления на стомаха и при подагра. При нарушаване на обмяната на веществата също не се препоръчва консумацията на смокини.

Ето някой от полезните свойства на смокините:

Помага при наранявания и инфекции на кожата

Поставянето на печена смокиня върху кожата подобрява различни рани, възпаления, абсцес. Също така помага при появата на пъпки. Паста от смокиня успокоява кожата и контролира излишната секреция на себум.

Смокините са полезни за здравето на сърцето

В допълнение към намаляването на калциеви отлагания в кръвоносните съдове, магнезият и калият в смокините са от съществено значение за поддържане  здравето на сърцето и поддържане на кръвното налягане в норма.

Смокините помагат за намаляване на серумните нива на триглицеридите

Нивата на триглицеридите се считат за по-подходящи маркери за прогнозиране на проблеми  на сърцето и затлъстяването, отколкото нивата на холестерола.

Овлажняват кожата

Високите нива на омега-3 мастни киселини в смокините поддържат нужната за кожата влага, което помага при дехидратация. Понякога можем да облекчим напуканите и сухи устни, като ги намажем с парче смокиня.

Помагат да износите здраво бебе

Смокините са с много високо съдържание на желязо, минералът, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия. Бременните жени се насърчават да поддържат високо ниво на червени кръвни клетки. Така че оставете шоколада настрана и закусвайте със сушени смокини, ако очаквате бебе.

Избелва

Голямото количество на витамин С играе ролята на избелващ агент, облекчава възпалението. Освен това редовната консумация на смокини прочиства тялото от вредните вещества, което допринася за по-бяла и здрава кожа.

Ескфолира 

Смокините съдържат няколко активни ензими, които имат ексфолиращ агент за отстраняване на мъртвите клетки от кожата. След като измием добре лицето, може да го намажем с кората на плода и да измием след около 15-20 мин.
Ценните вещества, които съдържат смокините, са полезни и за здравето на косата. Те засилват растежа й, действат като естествен балсам, спомагат за производството на колаген, предотвратявате побеляването на косъма.

Прави кожата сияйна 

Високото съдържание на вода в смокинята прочиства токсините и отпадъците в тялото, предотвратява пъпки и акне. Има положително влияние върху състояния като екзема и псориазис, прави кожата блестяща и здрава. Нанасянето на пуплата на смокини върху лицето подобрява транспортирането на хранителните вещества в дермалните слоеве на кожата. Ензимите, които се съдържат в смокините, участват в премахването на мъртвите клетки.