close
LifeStyle

Полезните свойства на бадемите

bademi

Редовната консумация на бадеми подобрява състава на чревната микрофлора, като по този начин оказва положително въздействие върху здравето на червата като цяло, пише сп. „Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън“, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Изследването, направено от учени от Кралския колеж в Лондон, е обхванало 87 души, които често са похапвали нездравословни храни като шоколад или чипс и не са консумирали достатъчно фибри.

Доброволците са били разделени на три групи. Участниците от първата група са се подкрепяли с 56 грама цели бадеми в продължение на една седмица, а от втората – с 56 грама смлени бадеми. Изследваните лица от третата група са хапвали мъфини със съответното калорийно съдържание.

Авторите на изследването са установили, че при хората, които са хапвали бадеми, са отчетени значително повишени нива на бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която играе ролята на гориво за клетките на дебелото черво, регулиращи усвояването на хранителните вещества в червата и спомагащи за подобряването на функцията на имунната система.

„Резултатите показват, че консумацията на бадеми насърчава метаболизма на чревните бактерии по начин, който може да има положително въздействие върху чревното здраве като цяло“, казва ръководителят на изследването професор Кевин Уилън.