close
България

Ползваме до 500 лв. данъчно облекчение за безкасови разплащания

bezkasovo-razplatshane

За първи път тази година ще можем да се възползваме от ново данъчно облекчение, ако през годината сме получавали доходи по банков път и сме се разплащали безкасово.

За да се възползваме от новото данъчно облекчение, трябва да отговаряме на две условия, обясняват от НАП.

„Човек трябва да получава пълния размер на дохода си по банков път. Това включва както заплатата, така и например хонорари, доходи от наем. Т.е. всеки лев, който човек през 2017 година е получил по банков път и минимум 80% от тази сума е изхарчена отново по банков път, включително дебитни или кредитни карти, това дава право на физическото лице да ползва данъчно облекчение в размре до 500 лв“., коментира Росен Бъчваров – говорител на НАП

Гражданите, отговарящи на условията за ползване на отстъпката, няма да бъдат натоварени с бумащина. За да се възползват от данъчното облекчение, не е нужно да подават допълнителна данъчна декларация.

„Нищо друго освен деклариране в данъчната декларация не се изисква. Приложението за данъчните облекчения, а те са много, има специална секция и на това данъчно облекчение“, допълва Бъчваров.

Към данъчната декларация не се налага да се представят банкови извлечения или писмени доказателства, за безкасовите приходи и разходи, които сме правили през годината.

„ Нашият апел към данъкполтаците е да подадат искане за ползване на това данъчно облекчение само и единствено в случаите, в които отговарят на това условие. Защото част от подадените декларации ще бъдат одитирани, ще бъдат проверени дали отговарят на действителността“, казва още говорителят на НАП .

От НАП напомнят, че до края на януари изчита срокът за деклариране на доходити с 5% отстъпка, крайният срок за подаване на подоходните декларации е в края на април.