close
LifeStyle

Ползи от играта на… домино

domimo

Всеки от нас е играл тази игра като дете, някои продължават и до днес да се забавляват, играейки я със своите деца. Домино – игра, която вероятно поставя началото си от Китай, днес популярна в целия свят.

Можете ли да си представите, че играта с черно-белите пулчета има редица ползи за нашето психическо и физическо здраве? Вижте повече в следващите редове, а след това не забравяйте и да си купите домино.

Учи да мислим стратегически
Стратегическото мислене ни е необходимо и извън онези моменти, в които се забавляваме с настолни игри като домино. Тази забавна игра с лекота ни помага да вземаме решения, да пресмятаме ходове, рискове за наистина важните неща в живота. Не подценявайте играта на домино, играйте и бъдете добър стратег в живота.

Контролира кръвното налягане
Играта на домино повишава нивата на ендорфини. Това не само ни кара да се чувстваме приятно, докато играем, но естествено успяваме да намалим стойностите на кръвното налягане. Ако страдате от високо кръвно, играйте по-често домино.

Укрепва имунната система
Друга полза за здравето от играта на домино е, че тя спомага за стимулиране на имунната система.
Погрешно е да мислим, че само храненето, спортът и хранителните добавки помагат за подобряване на имунитета. Играта на домино ни кара да се чувстваме добре, да намалим нивата на стрес и тревога, да се отпуснем, да презаредим с положителни емоции. Чувството за удовлетвореност е пряко свързано с нашия имунитет. Освен това доминото тренира и нашата мозъчна функция.

Развива социални умения
Домино се играе с повече от един човек, а това несъмнено ни помага да развием по-добри социални умения с играещите. Те се пренасят след това и в социалния ни живот и могат да подобрят като цяло личността.

Подобрява паметта
Когнитивната функция, включително паметта, ще се подобри значително, ако си намерите приятни занимания, с които да тренирате мозъка си. Четене на книги, решаване на ребуси, математически задачи и разбира се настолни игри като домино.

Играта тренира мозъка, което също оказва голямо влияние върху начина, по който работи паметта. Така можем да се погрижим за здравето на мозъка си дългосрочно. Не бива да забравяме, че с напредване на годините паметта ни отслабва. /az-jenata.bg