close
България

Полицаите обявиха стачна готовност

policai

Стачна готовност обяви най-големият синдикат в МВР. От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват за поне 15-процентово увеличение на заплатите на служителите от юли тази година

В съобщение до медиите от синдиката посочват, че участниците в последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) са се обединили около нуждата от нови кадри в системата за сигурност и ръст в заплатите на работещите в МВР, цитира Дарик. От организацията обаче посочват, че никой от Вътрешното министерство не е опровергал изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетът на МВР ще бъде намален с 300 млн. лева от догодина.

Според синдиката подобни изказвания могат “да взривят” системата за сигурност, а бюджетът на министерството не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно.

“Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите си купуват сами всички консумативи, включително и униформите”, се посочва още в съобщението.

В края на 2015 г. опит за орязване на социалните придобивки на полицаите предизвика масови протести, след което спорните промени бяха отменени от правителството.