close
България

Половината от работещите в IT сектора искат да емигирират

it-specialist

Свръх натоварването е сред най-големите проблеми на работещите в IT сектора, следвано от лошо уредени офиси и шумна работна среда. Това сочи проучване на КНСБ.

Изследването показва, че въпреки преобладаващата удовлетвореност на специалистите в тази сфера, половината от тях имат намерение да я упражняват в чужбина.

„През последните 10 години секторът се удвои, стигна до 70 000 души, работещи в него. Той дава около 3,5% от брутния продукт на България. В него има висока добавена стойност. Над 70% от това, което се прави, е за износ.
Висококонкурентен е, с голямо бъдеще, с бързо развитие. Както във всеки сектор и там има проблеми. Там има високи нива на удовлетвореност, но в същото време половината от работещите в сектора имат нагласа за емиграция, т.е. търсят възможности навън, независимо от високите заплати, независимо от сравнително добрите условия за работа в много от фирмите“, каза по темата президентът на синдиката Пламен Димитров.
„Сферата е в подем, но въпреки това има някои проблеми, като например свръхнатовареността в определени периоди в годината. Това говори за недостатъчно добре изчистени процеси, липса на добър мениджмънт и управление. Нашата организация има за цел да се грижи съблюдаването на правата на работещите и изчистването на подобни проблеми. Също така липсата на IT в средното образование е проблем, който се засилва. Трябва учителите да имат разбиране за професиите, свързани с това, за да може от ранна детска възраст да се насочват децата в тази сфера“, посочи председателят на Националния браншови синдикат „Информационни и комуникационни технологии“ Георги Великов. /dariknews.bg