close
България

Половин милион българи стягат багажа за Коледа и Нова година

pytuvaniq-hora

Половин милион българи тръгват на път за Коледа и Нова Година. Най-много хора ще пътуват за дните около Нова година, съобщи bTV.

Три дни в България средно струват около 300 лева на човек. Ако пътуването е в чужбина, сумата скача близо два пъти.
Oчакванията са около 120 хил. българи да посрещнат Нова Година извън страната.

Централна Европа и съседните ни държави Сърбия, Македония и Гърция са сред популярните дестинации. Екзотичните пътувания са по-скоро изключение.

Очакванията са, освен зимните курорти, и спа хотелите да са пълни. Две нощувки с празнична вечеря в един от спа комплексите излизат до 370 лв.

Организацията „Активни потребители“ получава много сигнали за студени хотели, които отварят само за празниците.
„Оказва се, че хората отиват на място и хотелът започва да се затопля чак на третия, четвъртия ден. Няма да загубят толкова много, ако включат отоплението няколко дни по-рано“, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“.

В този случай обезщетения за потребителите няма, но за хотела остава лошата реклама. Още по-неприятна е отмяната на пътуването или на полета. Затова е нужна застраховка. Трябва да внимаваме обаче какъв риск покрива застраховката, предупреждават от „Активни потребители“.

Ако е включена само опцията сам да се откажеш от пътуването, при отмяна на полета парите за нощувки отново се губят. Ако се стигне до отмяна на полет, правото на обезщетение е между 250 и 600 евро, в зависимост от разстоянието.