close
България

Поредно заседание на Областната епизоотична комисия

333

Поредното заседание на Областната епизоотична комисия се проведе на 15 октомври под председателството на зам.-областния управител Камен Костов. В него участваха ръководители или представители на ведомствата в областта, ангажирани с изпълнение на мерките срещу разпространението на заболяването „африканска чума по свинете”.

От началото на октомври до момента служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните” са извършили проверки в обектите от типа „заден двор” в 48 населени места. Съставен е един акт за административно нарушение, евтаназирани са 22 домашни прасета. Съвместно с ОД на МВР са извършени 5 проверки. През миналата седмица са били предадени 23 проби от отстреляни диви свине. Резултатите са отрицателни. От РДГ продължават проверките по време на лов. Контролът е във връзка с изпълнението на изискванията за биосигурност.

От 4 октомври с решение на Европейската комисия България попада сред държавите-членки с констатирани случаи на африканска чума и сред домашните, и сред дивите свине. Това означава, че се въвеждат по-големи ограничения за биосигурност и придвижването на животни.

В област Сливен засега е констатиран един случай на опасното заболяване, при диво прасе.