close
България

Постоянен арест за мъж, участвал в схема за изнудване на възрастна бургазлийка

syd

Апелативен съд Бургас не уважи жалбата на 32–годишния Велислав Петров срещу Определение на Окръжен съд – Бургас, с което е потвърдена мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

Петров е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г., като съизвършител в съучастие с неизвестни лица в условията на продължавано престъпление, принудил Кристияна Т. от гр. Бургас да извърши нещо противно на волята ѝ – да му предаде парични суми на обща стойност 37 200 лв., като употребил за това заплашване. Обвинението е за квалифицирано изнудване, осъществено чрез заплашване с общ размер на имуществените вреди от 37 200 лв., за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, глоба от пет до десет хиляди лева и конфискация до ½ от имуществото на дееца, съобщават от прокуратурата.

Представителят на Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на постоянния арест. Касае се за тежко умишлено престъпление, което е осъществено грубо и брутално срещу самотно живееща, беззащитна възрастна жена, мотивира се прокурорът. Ако не бъде задържан под стража има опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление.
Защитата настоя за мярка „подписка“ и разви тезата, че Петров е бил привлечен за работа от непознати, контактувал е с тях само по телефона и по-късно е разбрал, че е „муле за пренасяне на средства“. Адвокатът посочи, че от телефонните разпечатки ставало ясно, че Велислав Петров не е контактувал с пострадалата възрастна жена.

Въззивният състав изцяло споделя изводите на първата инстанция, че от наличните до момента доказателства, може да се приеме, че жалбоподателят Петров е автор на извършеното престъпление. От друга страна не е отпаднала опасността от укриване поради липсата на постоянен адрес или извършване на друго престъпление, предвид тежестта и обществената опасност на деянието. Въпреки наличието на постоянна адресна регистрация в гр. Свищов, обвиняемият не е обитавал жилището си значителен период от време преди престъплението, а е отсядал в различни градове на случайни адреси, включително и в гр. Бургас, пише в определението на съда.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.