close
България

Потвърдиха наказанието на пиян водач, причинил смърт на пешеходна пътека и избягал от местопроизшествието

syd-burgas

Четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим ще изтърпи Любчо Д. на 62 г. от гр. Ямбол.

Той е признат за виновен от две инстанции в причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, средна телесна повреда и бягство от местопроизшествието.

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Окръжния съд в гр. Ямбол в тази част като правилна и законосъобразна.

Катастрофата е от 11.06.2016г. в гр. Ямбол на кръстовището на ул. „Граф Игнатиев“ с ул. „Драма“, след магазин „Кауфланд“. При слънчево време с добра видимост и суха настилка възрастният мъж, управлявайки „Фиат Палио“ след употреба на алкохол – 1,84 промила, връхлетял с автомобила си върху преминаващите по пешеходната пътека две жени. От удара телата на пострадалите били качени върху капака на автомобила, пренесени и отхвърлени от него напред и надясно, като паднали на пътното платно.

След инцидента подсъдимият заобиколил жените, преминал през кръстовището, завил наляво и навлязъл с автомобила по съседна улица като напуснал мястото на пътнотранспортното произшествие.

Свидетел на катастрофата го последвал със своя автомобил и междувременно сигнализирал органите на реда. При задържането му Любчо Д. видимо бил в нетрезво състояние и говорел неясно.

Пострадалите пешеходки били транспортирани за медицинска помощ и лечение в болницата в  гр. Ямбол. Едната починала два дни по-късно.

Въззивната инстанция намали срока на наложеното на Любчо Д. наказание лишаване от право да се управлява МПС от завинаги на шест години.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването му на страните.