close
Свят

Почина бившият папа Бенедикт XVI

45

Бенедикт XVI беше 265-ият папа и теологът на Католическата църква

Почетният папа Бенедикт XVI почина в 9,34 часа сутринта италианско време на 31 декември във ватиканския манастир „Матер Еклезие”, съобщи директорът на ватиканския пресцентър Матео Бруни, цитиран от 24chasa.bg. Той беше 265-ият папа и беше на 95 години. Оглавяваше Католическата църква в продължение на 8 години (19 април 2005 – 28 февруари 2013 г.), а близо 10 години беше почетен папа.

Тленните останки на Бенедикт XVI ще бъдат изложени за поклонение в понеделник, 2 януари, в базиликата „Свети Петър”.

Само преди дни папа Франциск след общата си аудиенция призова вярващите да отправят специална молитва за предшественика му, чието здравословно състояние се бе влошило.

Протоколът, който ще се следва за погребението, е съвсем нов и ще уважи последните желания на Рацингер, като се има предвид, че досега не е имало почетен папа във Ватикана.

Всички експерти определят Бенедикт XVI като папата теолог, или по-скорo като теолога на папа Йоан Павел II. Той се смята за консерватора революционер на Католическата църква, който беше в състояние да води диалог и с политици, и с учени.

Роден е на 16 април 1927 г.в баварското село Марктъл. Ръкоположен е за свещеник заедно с брат си Георг през 1951 г., а когато е 24-годишен, а става кардинал през 1977 г. Трийсетгодишен започва академична кариера и преподава в различни германски университети. След това полският папа Войтила го вика при себе си в Рим през 1981 г. , за да оглави Конгрегацията за доктрината на вярата. През 2005 г. е избран за папа от четвъртото гласуване. Близо осем години по-късно се отказва от понтификата. Прекарва няколко месеца в лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо, след което се връща във Ватикана, за да заживее в манастира „Матер Еклезие”, изграден по искане на папа Йоан Павел II. Напуска манастира единствено през юни 2020 г., за да отиде в Бавария при брат си Георг, който почива през юли на 96 г.

През последните месеци от живота си почетният папа не е бил в състояние да говори, но е бил с ясно съзнание. За последно беше сниман на 1 декември заедно с носителите на наградата на неговата фондация.