close
България

Почина Иван Абаджиев

ivan-abadjiev

 

Отиде си треньорът легенда в щангите Иван Абаджиев. Той е починал тази нощ на връх Благовещение на 85-годишна възраст. Благодарение на Абаджиев български състезатели печелят десетки медали на международните подиуми. Вестта за кончината му дойде от световния рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на Световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На Световното първенство в Техеран през 1957 година извоюва сребърен медал. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на Европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. /БГНЕС