close
Свят

Почина Йосиф Кобзон

josiv-kobzon

Народният артист на СССР Йосиф Кобзон е починал на 80-годишна възраст, предаде ТАСС. „Йосиф Давидович почина“, съобщи съпругата на певеца. Той е диагностициран с онкологично заболяване през 2005 г.

Йосиф Кобзон е един от най-известните съветски изпълнители. Роден е през 1937 г., на територията на днешна Украйна, по-късно става народен артист на СССР.

През 1990 г. влиза и в политиката като депутат от Върховния съвет на Съветския съюз, по-късно влиза и в Думата. От 2011 г. е и първи заместник-председател на комисията по култура в Думата.

Репертоарът на Йосиф Кобзон включва около 3000 песни, сред тях са „Смуглянка“, „А у нас во дворе“, „Старый клен“, „С чего начинается Родина“, „Я люблю тебя, жизнь“, „Мгновения“, „Темная ночь“, „День Победы“, „В городском саду“ и много други.

Твърди се, че е бил любимият певец на най-дълго управлявалия съветски диктатор Леонид Брежнев. Има три брака и две деца.

Певецът е посещавал многократно България и е изнасял концерти. Известният руски певец беше включен в списъка на ЕС със санкционирани лица заради Източна Украйна и нямаше право да посещава ЕС. /bTV