close
Свят

Почина оперната певица Монсерат Кабайе

monsarat kabaie

Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в Барселона. Това съобщиха лекари от болницата, в която е издъхнала музикалната легенда, цитирани от Нова. Тя бе приета там през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми след прекаран през 2012 г. инфаркт.

Поклонението пред паметта на оперната прима ще се състои в понеделник в каталунския град.

Кабайе е родена в Барселона. Завършва тамошната Консерватория в класа на Еугения Кемени. През 1957 г. дебютира на оперната сцена с ролята на Мими в „Бохеми“. През 1960-1961 г. тя пее в Бременската опера, където значително разширява репертоара си. след това се завръща в родния си град и дебютира в „Арабела“ от Рихард Щраус.

През 1970 г. прави отлагания си дълго време дебют в „Ла Скала“ (изпълнява Лукреция Борджия), а през 1972 г. – в „Ковънт гардън“ (като Виолета от „Травиата“ на Верди).

През 1974 г. Кабайе достига апогея в кариерата си с множество удивителни представления – „Аида“ (през януари), „Сицилианска вечерня“ и „Парижанката“ (през март), „Норма“ (през юли), всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри – „Ла Скала“, „Болшой театър“ и др.

В края на същата година ѝ откриват злокачествено образувание – тумор в стомаха. След успешна операция, на следващата година певицата отново е на сцена в ролята на Норма.

Кабайе имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното й здравословно състояние, съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това, тя даде показания чрез видео конферентна връзка.

Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г.

Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 г.