close
LifeStyle

Почитаме Свети Нестор, Мишкин ден

sveti-nestor

На 27 октомври църквата почита Свети Нестор.

В иконите обикновено се изобразява като млад мъж с копие в ръка. Чества се след Димитровден, защото житието на свети Нестор е свързано с това за свети Димитър.

27 октомври в много краища на България се нарича Мишкин ден. Според една от легендите точно, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкналия на белия свят от самия сатана, когато влязъл в черква и помирисал тамян.

В южнобългарските земи на Тракия, Странджа и някои краища на Пирин, Мишин ден се чества на 24 ноември в деня на Света Катерина.

На този ден се препоръчва да не се работи, за да не нападат мишки брашното и житото; да не се бърка в брашно и не се дава заем – за предпазване от мишки. Жените не трябва да използват остри предмети и сечива. Не режат с нож и ножици, не секат дърва, не плетат с куки, не шият с игли – „за да не косят мишките посевите с острите си зъби“.

Ако на 27 октомври вали сняг, добре е за пчелите и меда. Житието на свети Нестор е свързано с това за свети Димитър. Нестор се изправил срещу великана Лий, а Бог му дал сила да го надвие. Ядосан обаче Максимилиан, заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитрий да бъде пронизан с копие в килията си.