close
LifeStyle

Почитаме св. Иван Рилски

sveti-ivan-rilski

Православната църква почита днес паметта на св. Иван Рилски Чудотворец. Той е покровител на българския народ, най-известният наш светец и основател на Рилския манастир.

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. По традиция на 19 октомври се връчва и отличието „Лекар на годината“.

Смята се, че светецът е роден през 876 година в село Скрино край Дупница. До 25-годишна възраст св. Иван Рилски е бил пастир. След това той се замонашва, като първоначално постъпва в манастира Свети Димитър, намиращ се под връх Руен във Влахина планина. Там Иван Рилски придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си мисия.

Веднага след като приема монашеството, светецът се отдава на строг пост и молитва. Скитанията му започват от Витоша, след това се премества в Рила, където основава едноименния манастир. Светецът умира на 70-годишна възраст, като посвещава целия си живот на християнски пост и молитви.

Днес мощите му се пазят в Рилския манастир. До него се намира и пещерата, където е живял Иван Рилски. Вярва се, че ако поклонниците преминат през тесния ѝ проход, нямат грехове.

Вярващите измиват очите и лицето на чешмата в близост до светата обител. Край каменната стена на тази чешма могат да се оставят листчета с молби, които светецът да изпълни. Листчетата се събират в малка урна, която се закрепя на дърво. Вярва се, че това дърво е било последното място, на което Иван Рилски се е молил.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и след смъртта си.