close
Свят

Почти 400 кг кокаин са открити в руското посолство в Аржентина

kokain-arjentina

Властите в Аржентина разкриха схема за трафик на наркотици в Европа през руското посолство в Аржентина. По първоначална оценка стойността на партидата е над 50 милиона евро. В мрежата са участвали поне 5 души – двама аржентинци и трима руснаци, като по данни на „Асошиейтед прес“ един от тях е бил служител на посолството. Единият от участниците се крие на територията на Германия.

Вътрешният министър Патрисия Булрич съобщи за операцията, в която са открити 12 куфара, пълни с 389 кг кокаин. По думите ѝ в нея са помагали и руски полицаи, а съвместното разследване е продължило над една година в двете страни.

Сигнала подал през декември 2016 г. руският посланик, който съобщил, че открил наркотици в помещение на училището към посолството. Куфарите се появили през юли, донесени от служител на посолството, който през същата година напуснал мисията.

За да проследят мрежата, аржентинците подменили кокаина с брашно и монтирали в куфарите устройства за GPS проследяване. В четвъртък източник на ТАСС и РИА „Новости“ от министерството на външните работи каза, че акцията не е била разгласена, „за да не се попречи на съвместните оперативни действия“. /dnevnik.bg