close
България

Почти 60% от България става демографска пустиня до 2030 г.

izostaveno mqsto-selo

59% от територията на страната ни ще се превърне в демографска пустиня до 2030г., показва анализ на експерти от БАН и Софийския университет, цитиран от monitor.bg. Понятието се използва за населено място, в което жителите на кв. км. са под 10 души.

Тенденцията е започнала още през 2001г., като в момента застрашена от обезлюдяване е 23% от територията у нас. Става дума за Северозападна България, Централна Стара планина, Предбалкана и Краището. От процеса на обезлюдяване първи били засегнати планинските и прериферните територии на страната. В следващите 12 години от картата на България пък се очаква да изчезнат между 880 и 970 населени места, а българите да се стопят с 1,450 млн. души спрямо 2001г.

Обезлюдяването от своя страна влияело и върху регионалното развитие, пространственото планиране и инфраструктурата, анализира единият от авторите на анализа-доц. д-р Надежда Илиева от геофизическия институт на БАН. Още две притеснителни тенденции застрашавали страната ни, ако не предприемем мерки за връщане на родните емигранти – промяна на етническата и на възрастовата група. През 2030г. всеки пети ще бъде от ромски произход, а в 20 на сто от градовете и селата у нас населението ще е извън трудоспособна възраст. „Преди 10 години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 са влизали на пазара на труда. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян той е около 100 на 40“, обосновава се другият автор на анализа доц. Георги Бърдаров, който е зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Почти половината от българите пък ще бъдат съсредоточени в шест града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. „Необходима е цялостна промяна. На първо място при доходите – заплата между 500 и 1000 лв. няма как да задържи образованите хора у нас. Психологическият минимум, според изследвания, е 2000 лв. Парите не са единствената пречка пред това да остават и да създават семейства тук. Социалната сигурност също е важна – места в детски ясли и градини, вяра в институциите и по-малко агресия в обществото“, изброи доц. Георги Бърдаров. Той посочи още, че през последните години демографската ситуация у нас се обяснявала с едно клише – ниска раждаемост. По думите му тя била на нива нормални за европейските държави. Основната причина за обезлюдяването била високата смъртност.

Страната ни се нарежда на първо място по този показател в Европа. По думите на Бърдаров в общини като Макреш, Ружинци и Чупрене в Северозападна България общата смъртност надхвърля 30 промила. Такива били показателите обикновено в региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия. Сред изводите на изследването са, че до края на 21 век широкоразпространен на стария континент ще е еднодетният и двудетният модел, а смесените бракове ще се увеличават.