close
България

По едно дете загива всяка седмица на пътя

peshehodna-pateka

По едно дете загива всяка седмица на пътя. Това става ясно от статистиката на МВР, според която само за миналата година близо 40 деца са загинали при катастрофи. Заради това от вътрешното ведомство вече обмисляли мерки за безопасност в района на училищата както и повишаването на културата на хлапетата в клас. За целта се предвиждат по-интензивни часове по пътна безопасност, съобщи вътрешния министър Валентин Радев. До 2020 г. МВР си поставило за цел броят на жертвите да се намали двойно.

Тази година загиналите са вече 219, като цяло се отчита спад. Главният секретар на МВР Младен Маринов призна, че все още ведомството има проблем със събирането на глоби.

Ведомството предприема нови мерки срещу шофьорите, които не са си платили глобите. На част от тях ще бъдат вземани книжките, докато не ги платят. Нужна е и законова промяна, като според Маринов е добре на всички, които не са платили глобите си да бъдат отказвани други административни услуги, докато не ги платят.

Тестват се информационните връзки между системите на МВР и НАП, за да се направи справка при спирането на всеки на пътя дали дължи глоби.