close
България

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина

1

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина, предаде репортер на bTV. Това стана ясно след продължилата пет часа среща на премиера Бойко Борисов с представители на хората с увреждания, социалния министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова.

Това е първата от поредици срещи, които предстоят в Министерския съвет.

Представители на хората с увреждания и Борисов са се договорили също трите закона, касаещи хората с увреждания, да бъдат внесени за гласуване от депутатите наесен в парламента.

Работната група се е договорила да бъде изработен електронен регистър на хората с увреждания, на базата на който да се правят всички политики в областта оттук нататък. По думите на Борисов вече имало подобна система, за която били похарчени 2 млн. лв., но тя се оказала неработеща.

Предстои да се направи проверка и да се вземе решение дали системата може да заработи и как да бъде надградена.

Участниците в срещата са обсъдили още създаването на специален орган, който да отговаря за комплексната оценка на степента на уврежданията.

Друга обсъждана тема били помощните средства за хора с увреждания – от години се води спор дали те да не преминат под шапката на Здравното министерство, тъй като в момента за тях отговаря социалното министерство. Обсъждано е също да бъде създаден стандарт и за тях. /bTV