close
България

„Празник на етносите“ през уикенда във Флората

flora-burgas

Тази събота и неделя в Експо център „Флора Бургас“ ще се проведе пъстър и пролетен „Празник на етносите“.
В събитието участниците ще се представят с фолклорна програма, обичаи, традиции, култура и етно трапеза със специалитети от кухнята на етносите и народностите, живеещи на територията на България – българи, турци, арменци, татари, руснаци, украинци и др.

Всеки може да се докосне до богатата и разнообразна култура на етносите в изложението – базар за храни, напитки, занаяти и сувенири ръчна изработка, представени от тях.

Участници в събитието са читалищни колективи и самодейни групи от четири области на Източна България – Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

НЧ „Христо Ботев -1927“ от с. Дюлино, Варненско и НЧ „Светлина – 1945“ от с. Полк. Дяково, община Крушари, област Добрич ще се представят с фолклорна програма и етно трапеза с домашни специалитети от варненския и добруджанския регион.

Децата от НЧ „Хр. Ботев – 1933“, с. Трънак, община Руен, област Бургас, ще изпълнят турските народни танци „Езелли“, „Секе, секе“ и народния обичай „Зюлюф кесим“, който разказва за женитбата на двама млади. На етно трапезата ще участват с местни кулинарни специалитети.

Певческата фолклорна група „Добруджански гласове“ от НЧ „Мевляна – 2012“ – Добрич представя народни песни от турския и татарския етнос и ще предложи на гостите на празника прочутите сиропирани турски баклави.

Шуменското читалище „Съзнание – 1928“ ще участва с местни автентични ястия и напитки от региона.

В 11.30 часа на 1-ви април малките певци и гайдарджии при НЧ „Паисий Хилендарски“ – Бургас ще открият празничната програма с песните „Колко са, мале, колко са“, „Мъри, Станку“, Дайчово хоро, ръченица и други изпълнения.