close
България

Празничният Първи март в Ямбол

2

Празникът на Баба Марта и мартениците в българския народен календар е символ на разцъфването на пролетта и носи пожелания за здраве и плодородие. Една легенда свързва любимите мартеници с първия владетел на Дунавска България – Аспарух, а друга свързва окичването с преплетените бели и червени конци с траките.

За първа година по инициатива на Община Ямбол детските градини в Ямбол украсяваха дървета в центъра на града с ръчно изработени от децата мартеници.

С голямо желание в инициативата се включиха всички детски градини, а дръвчетата бяха определени чрез жребий. Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Михаил Керемидчиев поздравиха с „Честита Баба Марта!“ малчуганите и им пожелаха да бъдат здрави и много послушни, да са бели и червени, румени, засмени. Валентин Ревански изказа благодарност към учителите и възпитателите, които помогнаха на децата.

За празничната атмосфера допринесоха и голямата мартеница с Пижо и Пенда, разположена върху една от пейките в централната градска част на Ямбол.

Тази година в Ямбол отново жени от пенсионерските клубове в града се превъплътиха в образа на Баба Марта. Те окичваха малки и големи с мартеници за здраве и късмет. Всички посетители в Центъра за административно обслужване в сградата на Общината също получиха мартенички.

От името на Община Ямбол заместник-кметът Енчо Керязов подари еднометрова мартеница на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Панталеймон“.