close
LifeStyle

Празнуваме Нова година с шампанско заради монах и крал

shampansko

Секунда след настъпването на Новата година традицията повелява да гърмим бутилка шампанско. Наздравицата с пенливото вино се е превърнала в неотменна част при посрещането на празника.

Една от легендите разказва, че именно известният монах Дом Периньон открива истинския вкус на газираното вино. Смята се, че откриването на шампанското станало случайно преди повече от 320 години. Веднъж, когато Дом Периньон правел вино се образували множество мехурчетата, които той не можел да премахне. Затова решил да опита странната газирана напитка. Монахът бил сащисан от превъзходния вкус и извикал  „Елате бързо! В момента вкусвам звездите!“.

Няколко години по-късно Луи XV разпорежда само шампанското да се доставя в бутилки, а всички други вина да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент нататък, пенливото вино задължително присъствало на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

Според друг мит, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. Това се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски и е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс. Шампанското е символ на успеха и победата.