close
България

Предизборната кампания започва на 24 февруари

izbori

Политическите сили ще започнат своята предизборна кампания за вота на 24 февруари. Това предвижда хронограмата за изборите на 26 март, която бе приета от ЦИК. В нея се посочват всички срокове.

Така например Министерски съвет има срок до 29 януари да приеме и одобри харчовете и план-сметката за изборите. До края на месеца трябва да бъдат сформирани и Районните избирателни комисии от страна на областните управители, които до тогава трябва да са привикали партиите за консултации за състава им.
До 30 януари пък ЦИК трябва да открие отделен сайт на своята интернет страница за предоставяне на информация при машинно гласуване. На тези избори машинно гласуване трябва да има в около 12 500 секции, като на предишните президентски избори такива имаше само в 500 секции.
Крайният срок за регистрация на партиите изтича на 8 февруари, а за инициативните комитети е до 13 февруари.
Кандидатските листи пък се регистрират в РИК до 21 февруари. Жребията за номерата в бюлетините ще се тегли ден по-късно от ЦИК, на до 23 февруари комисията трябва да одобри вида на бюлетината. Секциите в страната се назначават до края на февруари, а тези в чужбина до 13 март. Изборната агитация ще е възможна до два дни преди вота. Изборния ден ще продължи до 20.00 часа, а ЦИК има задължението да обяви окончателните резултати до четири дни след изборите – т.е.30 март. Имената на депутатите, които ще влязат в следващия парламент пък трябва да бъдат обявени до 3 април.