close
България

Предколедно настроение в община Созопол

1

Коледно- новогодишните празници стартират със запалването на светлините на елхата в Созопол и продължават с разнообразни събития за деца и възрастни в населените места в община Созопол.

Богата и разнобразна е програмата на предколедните празници  под наслов „Камбани коледни звънят”, които Община Созопол организира през месец декември.

На 04.06.2017 г., понеделник от 17.00 часа тържествено ще бъдат запалени светлинит на елхата пред сградата на общината, с което ще се даде старт на предколедните празнични събития.

В навечерието на Никулден, 05.12.2017 г. от 17.30 ч., концерт с участието на самодейните групи и състави към НЧ ”Отец Паисий-1896 г.”- гр. Созопол, ще зарадва жителите на града.

Празничният ден на Никулден, 06.12.2017 г. ще започне в 8.00 ч. с празнична литургия в храм „ Св.Георги Победоносец и след водосвета литийно шествие от рибари, жители и гости на града ще се отправи към рибарското пристанище в Созопол,където ще бъде извършен водосвет на рибарските кораби. Традицията и тази година ще бъде спазена, като всички кораби, лодки и яхти ще излязат в открто море, за да бъде извършен ритуала по отдаване почит на загиналите рибари и моряци с хвърляне на венци и цветя в открито море. Никулден ще продължи с народно веселие.

От 11.12.2017 г. до 21.12.2017 г. в училищата в населените места в община Созопол ще има Работилничка на Дядо Коледа, в която малки и по-големи ученици ще майсторят коледно- новогодишни сувенири.

Предколедни фолклорни концерти ще зарадват жителите на Созопол, селата Зидарово,Крушевец, Равна гора и Росен в периода от 13 до 18 декември

На 15 декември от 17.30 ч. ще се проведе традиционния Благотворителен кулинарен базар, който се организира от СОСЗР и Клуб „Българка”

Общински празник  „Ой Коледо, Коледо!” ще събере коледарски групи от цялата община, които ще покажат традиции и обичаи в коледуването на 17.12.2017 г. от 10.30 ч. в НЧ ”Димо Николов 1908 г.”-гр. Черноморец.

На 21.12.2017 г. от 17.30 ч. Дядо Коледа и Снежанка ще зарадват децата от Созопол с детски  празник с много забавления, изненади и подаръци. Той ще се проведе в  НЧ „Отец Паисий 1896 г.”-гр. Созопол, където деца и възрастни ще се радват и на Коледен базар за картички, сурвачки и играчки.

Завършек на предколедните празнични събития на Община Созопол ще поставят коледарски групи, които ще наричат за берекет и здраве в Общинския съвет на 22.12.2017 г. т 9.30 ч., когато ще се проведе и последното редовно заседание на местния парламент.

Тогава ще бъдат обявени резултатите от традиционня коледен конкурс за най –добре украсен дом, офис, магазин, училище, ДГ, улица , площад и др. в Созопол.  Първите трима отличени участника ще получат парични награди, поощрителни награди ще бъдат връчени на следващите седем участника в конкурса, а всички, които са украсили града и са допринесли за празничната му визия ще получат грамоти.