close
България

Предколедно увеличение на заплатите в съдебната система с 5%

syd

Висшият съдебен съвет (ВСС) предколедно взе решение в четвъртък за увеличаване на основните заплати на магистратите и съдебните служители с 5% със задна дата от 1 септември 2016 г., съобщи „Правен свят“.

Предложението не бе подложено на дебат по време на заседанието на Пленума на съвета, а мина като допълнителна точка, озаглавена „Актуализиране на Таблица №1 на ВСС и Класификатор на длъжностите в администрацията, считано от 01.09.2016 г.“

Средствата за увеличението идват от икономисани през годината пари от бюджета на съдебната власт и са в общ размер на близо 4 млн. лева. Актуализацията е предвидена в бюджета за 2017 г.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение на най-ниската магистратска длъжност е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера, припомня „Правен свят“.

По данни на НСИ средното възнаграждение в бюджетната сфера за последното тримесечие е 924 лева.

Така, след актуализацията възнаграждението на върховните магистрати се вдига от 3493 лева на 3668 лева, на апелативните се увеличава на 3084 лева, за органите в столицата – 2748 лева, на окръжно ниво – 2533 лева, за районния съд и районната прокуратура в София – 2214, а за останалите районни съдилища и прокуратури – 1979 лева. /mediapool.bg