close
България

Предприемат спешни мерки за укрепване на свлачищата в бургаския квартал „Сарафово“

1

Специалисти от „Геозащита“ ще направят спешен оглед на активиралото се крайбрежно свлачище на улица „Черно море“ в бургаския квартал „Сарафово“. За това се разбраха днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Йордан Йорданов – управител на „Геозащита“ – Варна. Те се срещнаха на критичното място и разговаряха със собственици на къщи, които са притеснени от ускорените свлачищни процеси пред имотите им.

До края на седмицата представители на „Геозащита“ ще направят проучване и изследване на терена и ще оформят предписания за аварийни укрепителни действия.

Община Бургас информира с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатства за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал „Сарафово“.

В работата на специалистите ще се включат и представители на ВиК Бургас, които да предложат решения за изграждането на отводнителна система както в застрашената от свлачище зона, така и в други части на квартала, които са потърпевши от наводненията.

Междувременно специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура“ извършиха оглед на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас- Поморие и надлеза до квартал „Сарафово“ и Летище Бургас. Община Бургас очаква предписанията на експертите на пътната агенция за ремонтни дейности на съоръжението. Веднага след изработването на проекта ще започнат и ремонтните работи, а до финализирането им пътят ще остане затворен за движение.