close
България

Предстои изграждането на приют за бездомници в Сливен

obtshina sliven

В Сливен предстои да бъде изграден приют за бездомни. Общината е предвидила необходимата сума за това и очаква европейските средства за изграждането на центъра. Общо 2.2 милиона са отделените средства, каза Стоян Марков, цитиран от БНР – Бургас. В момента общината разполага с жилище за временно настаняване.

Два ще бъдат центровете, които общината ще изгради – дневен център за бездомни лица и кризисен център за закрила от домашно насилие. В момента текат съгласувателните процедури по проекта, каза заместник-кмета Марков.

Заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова коментира, че общината има остра нужда от такъв център в момента има едно ведомствено жилище, в което при нужда се настаняват бездомни лица. Обикновено това са хора с психични заболявания, които са останали без роднини или такива, които не желаят да се грижат за тях, или много често самотни възрастни, и болни хора.

Очаква се следващата година община Сливен да посрещне зимата с новоизграден дневен център за бездомни. До тогава общината ще съдейства за всеки един случай човекът да бъде настанен в социално заведение и обгрижен, каза още заместник кмета Чиликова.