close
България

Предупреждават за бурен вятър в неделя

vqtyr

Оранжев код заради очакван силен вятър е обявен за неделя – 13 ноември, в Северна България. В 18 области е въведен предупредителен жълт код, а само в районите на Кюстендил, Благоевград и Смолян очакванията са времето да бъде стабилно, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

През нощта студеният атмосферен фронт ще премине през Източна България и там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Времето ще е облачно с валежи, главно в източната половина на страната и планинските райони.

В областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра е обявен оранжев код. Очаква се времето да е ветровито със силен и временно бурен вятър от запад-северозапад с пориви до 30 м/с.

Жълт код е в сила за областите Видин, София-град, София област, Перник, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Габрово и Ловеч също ще бъде ветровито, но с пориви на вятъра до 25 м/с.

Жълт код е обявен и за водите на Черно море. В района на Добрич и Варна се в морето се очаква западен вятър с пориви на места до 24 м/с (7-8, пориви 9 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 4 бала. На юг вятърът ще бъде по-слаб – с пориви до 14-20 м/с.

Над Черноморието на места в ранните часове все още ще има превалявания от дъжд в процес на спиране. През деня ще се установи предимно слънчево време, с временни увеличения на облачността по северния бряг. Стабилно ще бъде времето в областите Кюстендил, Благоевград и Смолян, където е в сила зелен код.