close
България

Президентът наложи вето върху Закона за личните данни

rumen-radev

Президентът наложи вето върху разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни, съобщава bTV.

Държавният глава отбеляза в профила си във Фейсбук, че „ветото няма да спре закона, ако журналистите и гражданите не отстоят своята свобода пред законодателите в дните до гласуването му в парламента“.

„Ако депутатите не приемат мотивите ми, ако обществото не защити правото си да бъде информирано, все по-трудно ще чуваме истината“, коментира още Румен Радев.

В мотивите си Румен Радев подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация.

Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва, да има превес на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

С формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация.

Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение, според президента.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерии се явява прекомерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като „се жертва“ свободата на изразяване и информация.

Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи, смята Румен Радев.