close
България

Преспите на „Тракия“ заради окрадени огради

snegorin-zima-snqg

Откраднати снегозащитни огради са допринесли за снежния ад на магистрала „Тракия“, довел до верижно меле с над 25 коли ден преди Нова година. Това съобщава в „Телеграф“, позовавайки се на справка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за кражбите на транспортна инфраструктура.

През миналата година са задигнати общо 2,5 км снегозащитни огради, 400 м от тях са откраднати от отсечката Карнобат – Бургас на магистрала „Тракия“.

Предпазните съоръжения се поставят, за да се спира натрупването на преспи на пътното платно при обилен снеговалеж и силен вятър. Загражденията са икономически ефективни и доказани средства за защита и улесняват зимното поддържане от пътната агенция. Освен от споменатата отсечка такива съоръжения са откраднати още о АМ „Хемус”, в участъка Варна – Шумен, пътищата Сливен – Бургас, Медовина – Ружинци, Видин – Димово, Бяла Слатина – Плевен, Враца – Оряхово и Шумен – Карнобат.

През 2016 г. са откраднати още мантинели, пътни знаци, парапети на съоръжения, сушозащитни огради и мрежи за птици от републиканската пътна мрежа. щетите всяка година за бюджета на АПИ са за стотици хиляди левове. Загиднатите пътни знаци са 740 на брой, а мантинелите – 1036 м. Районите, в които се случват подобни кражби, са област Враца, Стара Загора, Ловеч и други. Ограничителни системи са откраднати и от пътищата в областите Плевен, Пловдив и Ямбол.

Вандалски посегателства има и върху железопътната инфраструктура. За цялата 2016 година кражбите са 242 за стойност 1 713 129 лева. В това число влизат 17 583 метра кабели на стойност 1 194 732 лева, 31 686 броя жп скрепители за 202 064 лева, жп релси на стойност 197 466 лева и други елементи от железопътната инфраструктура, струващи 118 867 лева.

От компанията уточняват, че щетите за възстановяване са многократно по-големи от стойността на откраднатите материали, като точният размер не може да бъде уточнен.