close
България

Пречиствателна станция за 1,8 млн. лева ще доставя по-качествена вода в Котел

kotel

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в града. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на база сключено споразумение с общината.

Пречиствателната станция ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

„Надявам се в рамките на предвидения срок съоръжението да бъде готово. Изпълнителят на строителните работи е сериозен. Местната управа има огромна заслуга за изготвяне и защитаване на проекта, затова поздравявам кмета за неговата настоятелност да го реализира“, заяви зам.-министър Йовев.

„Положихме много усилия, за да реализираме пречиствателната станция. Основната заслуга, да имаме това съоръжение, е на министър Николай Нанков, на който поднасяме своите благодарности. Решаваме един от сериозните ни проблеми с качеството на водата“, посочи кметът Коста Каранашев. Той допълни, че със средства на ВиК ще се подмени и водопровода по улиците „Проф. Павлов“ и „Луда Камчия“ в Котел, които предстои да се асфалтират.

Пред журналисти заместник-министър Валентин Йовев коментира, че с бюджетни средства ще се завърши пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Нужният финансов ресурс за това е осигурен. Търси се възможност с европейски средства да се завършат довеждащите и отвеждащи водопроводи до станцията, както и необходимите водоеми и съоръжения.