close
България

Приключенията на Малкия Мук на сцената на Драматичния театър в Сливен

page

Премиерата на „Малкият Мук“ на голямата сцена на Драматичен театър „Стефан Киров“ е на 15 май. Тя е част от програмата на културните тържества „Сливенски огньове“. Драматизацията е на Венцеслав Асенов, режисьор на спектакъла – Ивайло Гандев.

Приказките не са празни приказки, отбелязва в резюме към новия спектакъл „Малкият Мук“ на Сливенския драматичен театър неговият режисьор Ивайло Гандев. Те са оная магия, която издига човешкият дух над настоящето, което не е особено привлекателно, към непознатите възвишени пространства на доброто и справедливостта и прави човека свободен. Тогава приказката може да се превърне в действителност, а действителността – в приказка… Това е перефразирана в синтезиран вид мисъл на Вилхелм Хауф, знаменитият автор на „Малкият Мук“, „Джуджето Дългоноско“, „Халифът Щърк“, „Мнимият принц“, „Студеното сърце“ и др.

„Малкият Мук“ е една от приказките в сборника, отпечатан през 1826 година, изпълнена с мъдростта на немското народно творчество и източните приказки. Вилхелм Хауф, който умира само на 25 години, никога не е напускал Европа, но неговите герои и техните приключения са повлияни от източната география, бит и култура. Те са част от неговия вълшебен свят, изграден с много въображение, харесван еднакво от малки и големи. Чистият и непокварен човешки дух тържествува в него.

Драматизацията на приказката на Вилхелм Хауф „Малкият Мук“ е на известния и като сценарист Венцеслав Асенов. Режисьорът на спектакъла за Приключенията на Малкия Мук – Ивайло Гандев е автор и на идейния сценографски проект, изграден с помощта на художниците Кирил Стоянов и Маргарита Дончева, която е автор и на театралния плакат на представлението. Ролята на Малкия Мук е поверена на актьора Димитър Марков. С по пет роли се справя виртуозно всеки от останалите четирима актьори в спектакъла – Августин Демерджиев, Вяра Начева, Марио Топалов и Мария Манолова. Марио Топалов е новото име в театралната трупа на Сливенския драматичен театър, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов. Музиката на песните към спектакъла е на Павел Васев, хореографията – на примабалетиста Марин Удварев, костюмите – плод на въображението на Ивайло Гандев и Илияна Китанчева.

Спектакълът, в който има много от т.нар. игрови театър, е подходящ за всички възрасти. Образите, изградени в малко по-гротесков и карикатурен план, целят да постигнат повече характерност и контраст в отношенията между героите. „Надявам се, чрез гротеската, чрез преувеличението, нашите послания да достигнат до публиката и хората да излязат с усмивка след финала. А ако на някой му се доплаче – добре дошла и една сълза.“ – казва режисьорът Ивайло Гандев. Темите и идеите в представлението са повик за повече Състрадание, Съчувствие и Съпричастност, защита на общочовешките морални ценности и доброто отношение на човек към човека. За да можем, с Магията на приказката, да надскочим собствения си егоцентризъм, да се вгледаме в другия, да му подадем ръка, да му се усмихнем.

Премиерата на „Малкият Мук“ на голямата сцена на Драматичен театър „Стефан Киров“ е на 15 май, тя и следващите представления на 29 и 31 май са част от програмата на културните тържества „Сливенски огньове“.