close
България

Приморско празнува Трифон Зарезан

primorsko-trifon-zarezan

И тази година жителите на Община Приморско ще отбележат празника на виното – Трифон Зарезан едновременно с деня на любовта. Празничната програма на 14 февруари /вторник/ по всички населени места ще е съпроводена от зарязване на лозя, дегустации на вино с конкурсен характер, музика и забавления. Атракция в Ново Паничарево ще е и сключване на граждански брак в деня на влюбените.

Празникът на винарите и  лозарите ще започне от 10 часа във Веселие, където ще бъде извършено ритуално  зарязване. След това в местното читалище най-добрите винопроизводители ще се включат в конкурс за титлата „Цар на виното“.

Тази година освен традиционните ритуали на Трифон Зарезан в Ново Паничарево, две двойки ще сключат граждански брак. На връх празника на любовта младоженците ще се врекат във вечна вярност, като ще кажат заветното „Да“ в местното кметство.

От 10.30 ч. ще започне празникът в Ясна поляна, а от 11.00 часа в Писменово. Там също са подготвили ритуали, с които ще почетат Трифон Зарезан и любовта.

В Приморско честването на Свети Трифон Зарезан ще започне от 11.30 ч. За здраве и берекет през цялата година местните жители ще спазят традицията и ще зарежат лозята. Празничната програма ще продължи в залата на общината, където своето творчество ще представят самодейците от секстет „Приморско“. Изпълненията на възпитаниците на Христо Йорданов ще бъдат специален поздрав за жителите и гостите на морския град!