close
България

Проблеми с електрозахранването има в районите на Бургас, Сливен, Ямбол и Нова Загора

snegorini-bta-snqg

Основните проблеми с електрозахранването заради тежката зимна обстановка са концентрирани в Бургаско, Сливенско и Ямболско, както и в района на Нова Загора. Това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР Петър Костадинов, говорител на EVN. Достъпът до местата на авариите е затруднен заради многото снегонавявания, стана ясно от думите му:

Използват се моторни шейни, специални снегоходки, носят се често материали на ръка, но за момента в техниката си помагаме с другите институции и, има добро взаимодействие – с АПИ и кметовете по места.

Времето се успокоява и към обяд от EVN прогнозират подобряване на обстановката.

Проблеми с по-високо потребление, което да води до аварии, не очакваме, посочи Петър Костадинов.

Хората които са ползвали отопление на ток, със сигурност ще получат с 10-15-20% по-високи суми във фактурите си за този месец, сочат данните на дружеството.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че без ток са 117 населени места, което означава около 13 000 абонати без електрозахранване.

Няма проблеми с електроподаването в мрежата на ЧЕЗ. При EVN местата без ток са около 70, а абонатите – 11 300.

Освен критичните зони в Бургаско, в Добричко също има скъсани електропроводи. Повредите се отстраняват.

Натоварването на мрежата е било нормално – 6 500 мегавата, посочи още министър Петкова.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни за „Хоризонт“, че пътят Бургас – Средец – Елхово снощи е бил проходим. Отворен е пътят Бургас – Малко Търново и Бургас – Царево.

През нощта са работили 154 машини на Областното пътно управление.

Вследствие на 17 подадени сигнала за бедствия са били евакуирани 54 души. С тежка техника е била извзозена бременна жена от община Руен.

Много хора продължиха да се отнасят безотговорно в тази тежка метеорологична обстановка, каза още областният управител и допълни, че е оказана помощ на закъсали на път семейства.

Скоростта на вятъра снощи е достигала 100 км/ч.

Пристанището е затворено, летище „Бургас“ работи.