close
Свят

Провал на референдума в Македония

FYROM REFERENDUM MACEDONIA NAME DEAL

Провал на референдума в Македония. Въпреки че огромно мнозинство подкрепи промяна на името на съседката ни, вотът не постигна необходимата избирателна активност, за да бъде признат за валиден. Малко над 36% от имащите право на глас са отишли да гласуват в неделния ден. Повече от 91% от гласувалите са подкрепили смяната на името, а 5,72% са против.

Усмивка на лицето и скандиране в негова чест – това бяха първите публични моменти на Зоран Заев след вота. Въпреки това бъдещето на Македония остава също толкова неясно, колкото беше и преди началото на референдума.

Сега гласът на гражданите, волята на тези, които гласуваха на този консултативен референдум трябва да се превърне в политическа активност в законодателния дом. Очаквам депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да се съобразят с гласа на мнозинството гласували. В противен случай няма друго – ще трябва да използваме другата демократична възможност, а това е предсрочни парламентарни избори веднага”, заяви Заев.

Той определи референдума като явен успех заради огромното мнозинство гласували с „да”.

„Нека не си играем игри с бъдещето на нашата страна и деца. Парламентът е на ход. Ще направя всичко – ще поискам среща с политическите лидери, за да постигнем съгласие. Идва златно време за Македония. Нека да поставим националните интереси и интересите на гражданите пред интересите на политическите партии. Време е да напишем заедно историята”, заяви Зоран Заев на пресконференция след провеждането на референдума.

Според македонския премиер „златното време“ се изразява в това, че страната ще се присъедини към ЕС и това ще даде мощен тласък за нейното икономическо, социално и културно развитие. Заев още веднъж отбеляза, че членството на Македония в НАТО и ЕС нямат алтернатива.

Необходими са 80 депутати, за да бъдат направени промените в Конституцията. Ако не се съберат тези гласове, тогава може да има избори.

„Депутатите трябва да остават своите политически пристрастия и да гласуват. Ако нямаме мнозинство, трябва да направим избори. Ако имате мнозинство от над 90%, които са гласували със „за“, това е успех. Нямам никакво намерение да подавам оставка след подобен резултат“, каза още македонският премиер.

Реакцията на опозицията след гласуването показва едно – най-вероятният сценарий са предсрочни избори.

„Броят граждани, които не подкрепиха този срамен договор или броят на гражданите, които се въздържаха от гласуване, или пък гласуваха против, е драстично по-голям от онези граждани, които гласуваха „за” договора. Факт е, че договорът с Гърция не получи зелена светлина, а получи стоп от народа”, заяви Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Пред парламента в Скопие привържениците на кампанията „Бойкотирам” празнуваха. Всички те искат предсрочни избори, макар да признават, че изходът от тях не е ясен. /NOVA