close
България

Проверяват питейната вода в цялата страна

voda

Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор проверка спазват ли се изискванията за безопасността на питейната вода. Това съобщиха от пресцентъра на ВАП, като уточниха, че са се самосезирали от медийни публикации. Оттам не уточняват, но явно става дума за открития уран във водата на Хасково и в Първомайско.

„Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество“, се казва в съобщението.

В него се уточнява, че в защита на държавния и обществения интерес е даден срок до 22.05.2017 година главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.