close
LifeStyle

Провокативната изложба FISHLOVE идва в Бургас на 4 септември

2

Нестандартната изложба на снимки, в които известни личности позират голи в компанията на различни морски обитатели, ще акостира в Бургас за времето от 4 до 30 септември. Тя се нарича FISHLOVE и съдържа дръзки фотографии, предизвикали значителен обществен интерес в много държави. Изложбата за пръв път посещава България и е посветена на опазването на моретата и океаните от разрушителни риболовни практики.

Сред знаменитостите, осмелили се да застанат пред обектива, прикривайки телата си единствено с интересни морски създания, са актрисите Хелена Бонъм Картър, Джуди Денч и Джилиън Андерсън, колегата им сър Бен Кингсли, бизнесменът визионер сър Ричард Брансън, актрисата и бивша съпруга на Мик Джагър – Джери Хол, заедно с общата им дъщеря Лизи и мн. др.

Наскоро доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН алармира, че годишната консумация на риба се увеличава два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. Днес средното количество изядена риба на човек възлиза на над 19 килограма годишно, което е два пъти повече, отколкото преди половин век. В резултат само за 4 десетилетия морските видове са намалели с 39 %. Статистиката показва, че глобалното „производство“ на риба, включващо както аквакултури, така и риболов, възлиза на 171 милиона тона за 2016 г. А в същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските животни за храната и доходите си. 98 % от тях живеят в развиващите се страни.

В контекста на тази стряскаща тенденция основната цел на кампанията е да обърне общественото внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми.

Изложбата е тематично обвързана с духа на нашия град. Затова Община Бургас реши да подкрепи инициативата. Така от 4 до 30 септември част от атрактивните фотографии ще могат да бъдат разгледани и дискутирани от жителите и гостите на града. Те ще бъдат подредени на алеята пред Културен център „Морско казино“. Изложбата гостува в Бургас със сътрудничеството на Фондация „Кредо бонум“, организатор и на кампанията „Книги за смет“, д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и БАКБ.