close
България

Продължават беседите по пътна безопасност в учебните заведения в Сливенско

3 (1)

Вчера началникът на сектор „Пътна полиция” в Сливен гл.инспектор Илиян Никово и автоконтрольорите Николай Стойчев и Росен Димитров проведоха урок по пътна безопасност в СУ „Константин Константинов” в град Сливен.  Пътните полицаи бяха по покана на класните ръководители на третите и четвъртите класове- Иванета Стамова, Станислава Панева, Таня Йорданова, Росина Апостолова и Даниела Тотева.

Акцент в урока бе движението на децата като водачи на велосипеди и модерните в последно време тротинетки. Запознаване на децата с безопасното управление на двуколесни превозни средства е важно, предвид наближаване на лятото и ваканцията. Много често децата ще се придвижват без придружители и е важно да бъдат отговорни към своята безопасност. Когато управляват велосипеди задължително да се движат по обособените  велоалеи, да не излизат на платното за движение, да избират места, забранени за моторни превозни средства, да са внимателни в междублоковите пространства. Важно за безопасността е използването на предпазни каски и други защитни средства.

Децата имаха възможност да се запознаят с част от екипировката и оборудването на пътните полицаи- служебните автомобили и мотоциклети, звуковата и светлинна сигнализация, елементите на униформата, стоп палките и тестовете за употреба на алкохол.

Беседите са част от превантивната дейност по намаляване на пътния травматизъм, която е приоритетна в дейността на Областната дирекция на МВР в Сливен. По разпореждане на директора, старши комисар Димитър Величков, екипи на сектор „Пътна полиция”,  „Териториална полиция”, участъците и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел засилват своята дейност по отношение образователните беседи в училищата и детските градини в областта. Беседите се провеждат както по предварителен график за учебната 2022/2023 година, така и по покана на ръководствата на учебните заведения.