close
България

Продължава протестът на пътя Сливен-Ямбол, протестиращите сигнализират за изхвърлени животински отпадъци

prot

Продължава протестът на пътя Сливен-Ямбол край село Крушаре, съобщи пред репортер на БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Движението между двата областни града е преустановено вече единайсети ден, като пътят бе затворен в 17.30 ч на 2 август.

Протестиращите настояват да спре принудителното унищожаване на прасетата в стопанствата „заден двор“ и животните да бъдат регистрирани. Организаторите на протеста са сигнализирали за изхвърлени животински отпадъци на няколко места в община Сливен. Според тях до тази ситуация се е стигнало заради препоръките на институциите хората сами да си колят прасетата посред лято, притискани да го направят бързо, без взети проби, и без никакви санитарни мерки по събиране на останките от животните.
От полицията в Сливен съобщиха, че са били образувани две досъдебни производство за незаконно изхвърляне на животински отпадъци в местност край село Гавраилово и в река Тунджа край село Крушаре. Животинските отпадъци край Гавраилово са били загробени в петък от служители на ОДБХ, съобщи пред  БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев. Районът е бил дезинфекциран.

От община Сливен са предоставили техника за действие на служителите на ОДБХ – Сливен, като вчера са били загробени и останките край Крушаре.

 

Велина Василева, БТА