close
България

Проектът за промишлен пазар в Сливен се провалил заради общината

sliven-izgled

Дружеството „Кронос инвестмънт груп“, представлявано от Георги Батаков – син на общинаря Димитър Батаков от ГЕРБ-Сливен, е готово да се съди с местната община.

В становище на фирмата, изпратено до „Сега“, се отрича, че в приватизацията на апетитен общински имот има нередности. Става въпрос за продажбата на терен през 2006 г., на който тогава се разполага градският битпазар, на фирмата „Билд инвест“ с участието на Батаков и неговите синове. Преди дни „Сега“ цитира разследване на „Офнюз“, според което дружеството не е изпълнило ангажиментите си по договора, нито е изплатило на общината дължимата неустойка от 950 000 лв.

Според фирмата неустойката е била дължима, ако „Билд инвест“ не изгради на терена пазар за промишлени стоки в срок от 5 г., както и необходимата за него инженерна инфраструктура, или раздели терена на по-малки парчета, преди да са изтекли 10 г. Фирмата твърди, че е вложила 300 хил. лв. за нова инфраструктура, с което е изпълнила изцяло договорните си задължения, и обвинява общината, че се забавила с две години, преди да предостави проект за промишления пазар, което било нейна работа.

Това забавяне било фатално за изграждането на предвидения магазин от 40 000 кв. м, тъй като дошла финансовата криза от 2008 г. и ангажираните чуждестранни партньори се изтеглили, твърдят бизнесмените. Местната власт продължавала да ползва имота, като го отдавала под наем и реализирала печалба над 250 хил. лв.

Фирмата е готова да се срещне с общината в съда, ако реши да потърси неустойката, или да й върне обратно имота срещу връщане на платената сума от 2.5 млн. лв., ако „продължава да се развива и налага твърдението с политически генезис, че приватизационната сделка от 2006 г. е сключена във вреда на общинския и публичен интерес“. /segabg.com