close
България

Прокуратурата предаде на съд мъж, обвинен в убийство

syd burgas

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Мехмед Ю. (на 44 г.). Той е подсъдим за това, че на 25.05.2018 г. в къща, намираща се в с. Снягово, общ. Руен, обл. Бургас, предумишлено – като действа по предварително взето  и обмислено решение (снабдил се с нож, вила, лампа тип „челник“ и съставил план за начина на извършване на деянието), умъртвил посредством нанасяне на прободна рана с нож в областта на шията Ереджеб  Ш., докато той спял в дома си, като поради това обстоятелство умъртвеното лице се е намирало в безпомощно състояние – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 5 и т. 9, вр. чл. 115 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Той е подсъдим и за това, че на същите дата и място проникнал противозаконно в жилището на пострадалия – престъпление по чл. 170, ал. 2, предл. 1, вр. ал. 1 от НК.

Мехмед Ю. и свидетелката Айше Ш. са бивши съпрузи. От брака си те имат три деца. От пролетта на 2016 г. бившите съпрузи били във фактическа раздяла. Подсъдимият работел във Великобритания. През този период Айше Ш. заживяла в с. Снягово заедно с пострадалия Ереджеб Ш.

Мехмед Ю. не можел да се примири с обстоятелството, че съпругата му живеела с друг мъж. Ядосвал го факта, че той работи в Англия, изпраща средства на съпругата си, а тя е „отишла при друг мъж“. След като се разделили, той успял да намери телефонния номер на пострадалия и започнал да го заплашва, че ще го заколи защото е отнел жена му.

На 24.05.2017 г., подсъдимият, който два дни по-рано се завърнал в България, решил да отиде до с. Снягово и да осъществи намеренията си за убийството на пострадалия.  Мехмед Ю. закупил нож и вила, с които решил да извърши убийството.

Подсъдимият знаел къде се намира къщата на пострадалия. Мехмед Ю. изчакал да се стъмни. Когато стигнал до къщата на пострадалия видял, че уличното осветление още работи. В един часа след полунощ лампите изгаснали. Тогава Мехмед Ю. поставил фенерче – челник на главата си, но без да го включва. Влязъл през отключената входна врата в двора и започнал да се ослушва под прозорците, които били тъмни. На площадката пред входната врата, която също била отключена, извадил ножа с дръжка имитация на рог от канията. В едната си ръка държал и вилата. Оставил вилата в коридора на земята. Започнал да опипва стените за да се ориентира. Отворил една от вратите и влязъл в стаята, където спели двете му по-големи деца, постоял известно време и излязъл. След това влязъл в първата стая в ляво по коридора, където спели пострадалият, бившата съпруга на подсъдимия и деветмесечното им бебе. Мехмед Ю. разпознал по силуетите бившата си съпруга, която спяла от дясната страна на леглото. Тя била бременна в осмия месец, обстоятелство което не му било известно. От лявата страна на леглото спял пострадалият Ереджеб Ш. Мехмед Ю. съблякъл коженото си яке и го пуснал на земята за да не издава шум. След това се  приближил към спящия Ереджеб Ш. и му нанесъл удар с ножа в областта на шията от дясно. Пострадалият се опитал инстинктивно да се защити, замахвайки с ръце, при което подсъдимият му нанесъл две порезни рани по пръстите на лявата ръка.

В продължение на седем дни  Мехмед Ш. се укривал в гората и землищата на селата Снягово, Дъскотна, Руен и Рудина. Бил заловен на 31.05.2017 г. в с. Рудина.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 03.05.2018 г.