close
България

Прокуратурата разследва нарушение край Созопол

prokuratura-syd

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство срещу виновно лице за това, че в периода м. април 2014г.- м. ноември 2015г., в м. „Буджака“, находяща се в землището на гр. Созопол, при условията на посредствено извършителство, чрез извършване на изкопно – насипни дейности в нарушение на Закона за защитените територии противозаконно повредил защитена територия – Зона 1 „Скални образувания и фиорди“ от Защитена местност „Колокита“- престъпление по чл.278в, ал.1 от НК.

За това престъпление е предвидено наказание в размер от  до 3г. „лишаване от свобода“, „пробация“  или „глоба“ в размер от  2000 лв. до 10 000лв.

Досъдебното производство е образувано на 05.06.2017г., като Окръжната прокуратура е била сезирана  за случая от  ВКП. Първоначално е образувана предварителна проверка, а въз основа на резултатите от нея е образувано и досъдебното производство.

Предстои  да бъдат извършени оглед на мястото, разпити на свидетели, назначена е и комплексна строително  – техническа и геоложка експертиза. Тези дейности ще определят степента  на увреждане на скалните образования.